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April 99 News Letter


Fukuoka Town

福岡町

MOTHER'S CLASS

With 2 dynamic Teachers:

Natsuyo Isogai 
奈津代磯貝

A new style class,

"It is never too young to start learning English"

And our game specialist

Martin Savard
 月1回、お母さんと子供が英語に
親しむクラスです。
 日常的な内容を体をつかって、
遊びながら学びます。
 日本人の先生とマルテン先生と一
緒に楽しい時間を過ごします。


英語教育は・・・

暖かい日差しに、春の訪れを感じます。新しい生活 を始められた方も沢山いらっしゃることでしょう。戸 惑いながらも期待で胸がいっぱいでしょうね。  さて、3月はF.F.Tも大変忙しくクッキングでは、岡 山県の備前市にも行って参りました。1日3クラス3日 間、175名の生徒さんに参加していただきました。最 後の日は日曜日で2クラスは親子でクッキングでした。 トマトの嫌いな子供さんも何人かみえましたが、試食の 際はニコニコで沢山食べられたため、お母さん方がびっ くりしてみえました。宿泊していたお宅には、2歳の子 供さんがみえました。カナダ人のお父さんと日本人のお 母さんをもつ彼女は、家ではほとんど英語で話しますが、 祖父母のところでは日本語を使うようです。どちらの言 葉も不確かな彼女ですが彼女なりに頭の中で理解してい るようでした。幼い子供の柔軟性に本当に感心させられ ました。  先日朝日新聞に、岐阜市が2000年から市内全48 小学校に『英語活動の時間』を導入する。という記事が 出でていました。3年後に始まる『総合的な学習の時間』 で、本格的に英語教育に取り組むための助走期間となる そうです。英語の授業は、1年生から全学年で取り入れ られ、単語を覚えたり、英文を読んだりするのではなく、 ゲームや音楽を通して体験的に英語感覚を養う。という 内容です。新年度は、英語を教える『外国人英語学習指 導協力員』を募集し、人材を集めるそうです。授業は1 学級につき、月1、2回程度だそうですが、いよいよ小 学校にも英語の導入が本格的に始まりました。そしてそ の内容は、F.F.Tの教育方針に近いものと期待しておりま す。時節柄みなさんお体を大切に、では又来月。

向 みさき


A bit of Grammar:

Plurals(3)

Nouns ending in y following a consonant form their plurial by dropping the y and adding ies:

baby / babies , country / countries, fly / flies , lady / ladies

Nouns ending in y following a vowel form their plurial by adding s:

boy / boys , day / days, donkey / donkeys , guy / guys

Source: "A Practical English" Grammar" by A.J. Thomson & A.V.Martinet


Choose the correct Pronoun

1.

Please wait for ___.

a: I b: me c: my d: mine
2.

I'm looking for my contact lens. Would you please help ___.

a: I b: me c: my d: mine
3.

We're going to Osaka. ___ train leaves at 7:12.

a: We b: Us c: Our d: Ours
4.

The singers are on stage. Listen to ___ song.

a: they b: them c: their d: theirs
5.

Mr. Jones is our teacher. He teaches ___ English.

a: we b: us c: our d: ours
6.

My mother is at home. My father is with ___.

a: she b: her c: hers d: he e: him f: his

Source: "Practical Things" by Charles I.Kelly & Lawrence E.Kelly http://www.aichi.ac.jp/~ckelly/pt/


Turmeric (2 of 2)

Turmeric complements: curries, vegetables, rice, fish, eggs, pickles, chutneys, cream sauces.

Use Turmeric wherever a dish will be enchanced by a brighter yellow colouring such as eggs, relishes, mustard or cream sauces, soups and flavoured butter. Sprinkled into the cooking water for rice, toge- ther with Whole Cloves, a Cinnamon Stick and Cardamom Pods, Turmeric gives rice a beautiful golden colour.

Seafood sauces can be enhanced with Turmeric or try a caper sauce for fish with Turmeric, Parsley, Allspice, Bay Leaves, Cloves, cream and capers flavouring a basic bechamel. Indian Brahmin vegetarian dishes are flavoured with sambhar powder - a hot spicy mix using Turmeric and asafoetida, which balances the 'windy' properties of beans and pulses.

Ethiopian beef in pepper sauce mingles the spiciness of Chillies, Garlic and Ginger with the fragrance of Turmeric and Cardamom. Indonesian nasi kunig is a fluffy rice dish flavoured with coconut milk, Lemon Grass and Turmeric.

Source: Schwartz Spices*@ http://www.mccormick.com/schwartz.nsf


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