Food For Thoughts

Learning Services

July 99 News Letter


Peebo & Martin or Martin & Peebo

Who is the real teacher? Children like Martin but they love Peebo....

どちらが、本当の先生? 子供達はマルテン先生が好き、 ピーボーもだ〜い好き


夏休み

 もう夏休みがやって来ましたね。お元気にお過ごしですか? Martin先生は、秋に催される国民文化祭の演劇に日本語で特別出演 されるということで、土日曜日劇団の方と練習に励んでみえます。 地域の人とのふれあいや、日本語の上達にはもってこいと、はりき ってみえます。いつもながらの、向上心とのみこみの良さには、驚 かされます。フランソワ先生は、名古屋のカルチャークラブで、 30人のパーテイーのケータリングをされ、月初めから大忙しでした 7月半ばからは、新しく『フードトーク』という名前で、食べ物に 関する事を主体とした、楽しい英会話クラスを始められます。 夏の合宿を控え、お二人とも大張りきりです。  さて、いよいよ夏休みですが、皆さんいろいろ計画がお有りでし ょうね。先日、フランソワ先生に、『ああ〜恐怖の夏休みが来てし まう』と2児の母の私がぼやきますと、『日本は、たった一ヶ月、 カナダは二ヶ月だよ。』と言われました。いろいろ聞いてますと、 子供達は、長期のキャンプに行ったり、親も何週間も休暇をとる ので、一緒にバカンスを楽しむのだそうです。とはいっても別に 贅沢なホテルに泊まってごちそうを食べ続けるわけではないよう です。ただ別荘のような場所に行って自炊して、ゆっくり本を読 んだり、自然に親しんだり、日常の仕事から離れ、親自身がリラ ックスした時間を持つようです。それにより、子供ともゆったり と楽しい時間が持てるわけです。日常生活を離れ、損得なくのん びり過ごす。いいですね〜 そういえば、いつかストレス解消と いうテーマの文章で、キャッシー中島さんが『自分の時間を大切 にしましょうよ。自分が楽しむ事を一番に考えようよ』と書いて みえました。自分を大切にできない人間は、他人も大切にはでき ないといいますが、自分が本当に楽しくなければ、きっとそばに いる人間も楽しくありませんね。額にしわよせて、『はやく、は やく!』と小言の連発の母も、この夏休み、せめてささやかに二 日くらいは、ゆったりとにこやかに、思いっきり自分も子供も楽 しめる日をつくりたいと思っています。みなさんは、いかがですか ではまた、健康で楽しい夏休みをお過ごし下さい。

向 みさき


NOTE: Sorry this puzzle cannot be executed on-line or on-screen, please print it and do it on paper


Muffins

The word muffin is derived from the Germanic word muffe, which is the name for a type of cake. Muffins are always baked in forms and, like tea cakes, the batter almost always contains some type of addition such as chopped fruit or nuts. Muffins are not iced or decorated in any way after they are baked,

Although really quite simple, muffin are finicky by natu- re,they can be extremely good or just plain bad. The se- cret to success lies in how you add and trap moisture. If you overmix the batter, add too much leavening (both of which add air), overbake, or store the muffin improperly, you can end up with a dry product. When the recipe calls for beating or creaming the ingredients, always une the paddle attachment rather than the whip which again can incorporate excess air. Mix at low to medium speed, depen- ding on the variety and the amount of batter ( a small bacch can easily be mixed with a spoon), and don't overdo it.

Lining the muffin tins with paper cups helps keep the muf- fins from drying out and tasting stale, but if you prefer your muffins with a crust all around, omit the paper cups and grease the inside of the tins instead. As soon as you remove the muffins from the oven, quickly turn them on their sides in the pans to allow ait to circulate under- neath. The best way to store baked muffins is not to, which is to say that ideally muffins should be eaten the same day they are baked. You can keep muffin batter in the refrigerator for several days, or in the freezer for up to two weeks, with no loss in quality. Another solu- tion is to freeze the batter preportioned in the muffin cups. Thaw overnight in the refrigerator and they are ready to bake in the morning; saving time when you often need it the most.

From the book "Pastry Chef" writen by Bo Friberg


Previous   Back    Next