English/日本語 M14J

6~8人分

CHICKEN

BACON

OIL

BUTTER

SMALL ONION *

MUSHROOM

GARLIC

GREEN ONION

FLOUR

WHITE STOCK

PARSLEY, BASIL

SALT & PEPPER

MARINADE

ONION

CELERY

GARLIC

BLACK PEPPER (Whole)

WHITE WINE

OLIVE OIL

1 kg

75 gr

10 ml

10 gr

10

200 gr

1

50 cc

30 gr

300 ml

Pinch

To Taste

--

150 gr

1

1

4

500 ml

15 ml

- -

- -

2 Tsp

2 Tsp

- -

- -

Large

- -

2 Tbs

1.5 Cup

- -

- -

--

- -

Stalk

Clove

- -

2.5 Cups

1 Tbs

鶏肉

ベーコン

サラダ油

バター

子たまねぎ

きのこ

にんにく

細ねぎ

強力粉

チキンブイヨンストック

パセリ、バジル

塩、こしょう

マリネ用

たまねぎ

セロリ

にんにく

黒こしょう

白ワイン

オリーブオイル、

  • To prepare the MARINADE finely slice the onion, carrot and celery. Put these vegetables in a pot with the garlic and black pepper, add the wine, bring to a boil and cook for 5 minutes at medium heat. Let cool down and pour it on the Chicken (cut in sections) with the olive oil. Refrigerate for 12 to 18 hours.
  • When you are ready to cook the chicken, clean each piece with a dry towel and strain the marinade.
  • Warm the butter and oil in a heavy button pot and cook the bacon (cut in small pieces) until it is all melted. Take them aside.
  • Saute the chicken (first, skin down) for 10 minutes. Cook on each side and when golden take them out.
  • Saute the small onions until golden and take them out, Saute the sliced mushrooms and when golden, take them out.
  • Only keep about two (2) Tbs of fat in the pot, add the vegetables from the marinade and cook until soft, add the flour and cook a little than add the liquid from the marinade, the white stock, garlic and green onions. Bring to a boil stirring constantly.
  • Add the chicken and let cook 45 to 60 minutes or until cook. Take it off the pot and put it aside (keep warm).
  • Pour the sauce (with all the vegetables) in a bowl. Clean the pot with a paper towel and add the small onions. Add the liquid from the sauce (use a strainer and push down with a spoon to extract all the liquid from the vegetables). Let cook for 5 minutes. Add the mushrooms and cook for 3 more minutes. Add the chicken and the bacon.
  • NOTE

    The small onions can easily be replaced by Japanese "Rakyo" or "Miyoga".

  • 玉葱、人参、セロリをマリネ用にうすくスライスしておく。これらの野菜と、にんにく、黒こしょうを鍋に入れ、そこにワインを入れ、沸騰してから中火で5分間煮る。それを冷まし、オリーブオイルといっしょに鳥肉の上にかける。冷蔵庫で12時間〜18時間置く。
  • 鶏肉をとりだし、乾いたタオルでふき、マリネ液はこしておく。
  • 厚手のなべにバター溶かしベーコンを小さく切って炒める。ベーコンは取り出しておく。
  • 鶏肉の皮の方を下にして10分間焼く。裏返して焼き両面が、きつね色になったらとりだす。
  • 子玉葱もきつね色になるまで炒め、取り出す。マッシュルームも同様に炒め取り出しておく。
  • 鍋のなかに大さじ2杯分の油を残しておき、そこにマリネにした野菜を入れ、柔らかくなるまで炒め、小麦粉を入れ、少し炒める。それからマリネ液、チキンブイヨンストック、にんにく、ねぎを入れる。かき混ぜながら煮る。
  • そこに鶏肉を加え45分から1時間煮る。鶏肉を取り出す。
  • 鶏肉をゆでたスープを野菜ごとボウルにうつす。鍋をペーパータオルできれいに拭き、子玉葱を入れる。ボウルにとったスープをザルにあけ、野菜の上からスプーンでおして水分をだす。スープをなべにいれ5分程煮る。マッシュルームを加え3分煮て鶏肉、ベーコンを入れあたためる。
  • メモ

    こ玉葱をらっきょにかえることもできます。

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